Oamenii sunt pe cale să trăiască și chiar să lucreze pe Lună până în 2030, a declarat un oficial NASA în cadrul emisiunii BBC Sunday.

Howard Hu, șeful programului Orion al agenției americane, a declarat că astronauții ar putea locui pe satelitul nostru natural pentru perioade lungi de timp până la sfârșitul acestui deceniu. „Cu siguranță, în acest deceniu, vom avea oameni care vor trăi pentru perioade lungi, pe suprafața Lunii. Vor avea habitate, vor avea rovere pe sol", a declarat el pentru BBC.

Nava spațială Orion a decolat cu succes miercuri de la Cape Canaveral, în Florida, după ce probleme tehnice și uragane au provocat mai multe întârzieri. La bordul aeronavei s-au aflat trei manechine complet echipate, care vor măsura acum tensiunile și eforturile misiunii Artemis 1, furnizând date esențiale pentru viitorul ambițiosului proiect.

Dacă misiunea se dovedește a fi un succes, aceasta va deschide calea pentru zborurile ulterioare Artemis 2 și 3, ambele urmând să reprezinte misiuni cu echipaj pe Lună. Misiunea Artemis 3, a cărei lansare este prevăzută pentru 2026, va fi martora revenirii oamenilor pe suprafața Lunii pentru prima dată de la Apollo 17, în decembrie 1972. Artemis 3 ar urma să vină și cu o premieră majoră: prima femeie pe Lună.

Programul Artemis va fi, de asemenea, responsabil de construirea și dezvoltarea Lunar Gateway, o stație spațială pe Lună în care astronauții vor locui în viitor. „Să mergem înainte înseamnă de fapt spre Marte", a mai spus Hu pentru BBC. „Acesta este un pas mai mare, o călătorie de doi ani, așa că va fi foarte important să învățăm cum să ne comportăm dincolo de orbita noastră terestră și apoi să facem un pas mare când vom merge pe Marte".

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: