Vulcanul Etna din Sicilia a avut un musafir extrem de curajos, performanta lui fiind analizata de oamenii de stiinta care considera ca mersul pe lava este posibil, dar nu recomandabil.

Un material video de 40 de secunde urcat pe YouTube infatiseaza un curajos care se catara pe celebrul Etno din Sicilia calcand pur si simplu pe lava. Este un trucaj? Oamenii de stiinta spun ca nu, dar recomanda cu caldura sa nu incerce nimeni asa ceva.

Erik Klemetti de la Denis University din Ohio sustine ca in momentul in care lava fierbinte (1000 de grade Celsius) ia contact cu aerul (25 de grade Celsius) se formeaza o crusta de culoare inchisa, crusta pe care se poate calca "in fuga". De asemenea, Klemetti spune ca lava are o constitutie vascoasa (de 100.000 de ori mai densa decat apa) ceea ce permite o oarecare "presiune" de moment.

Spre finalul materialului video se vede cum incaltamintea piciorului drept izbucneste in flacari. Klemetti spune ca este doar o combustie cauzata de fierbinteala materialul vascos. Tocmai de aceea, omul de stiinta spune ca este foarte dificil ca "performanta" omului sa se repete fara a lua foc.

 

Share articol: