Mai mult de 1 miliard de adolescenți și tineri sunt expuși riscului de pierdere a auzului din cauza utilizării căștilor și a frecventării localurilor în care muzica e dată foarte tare, concluzionează o analiză a BMJ Global Health.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că peste 430 de milioane de persoane din întreaga lume suferă în prezent de pierderi de auz. Tinerii sunt deosebit de vulnerabili din cauza utilizării a dispozitivelor de ascultare a conținutului audio, cum ar fi smartphone-urile, căștile precum și a prezenței în localuri cu muzică la volum ridicat.

Cercetările publicate anterior sugerează că utilizatorii de acestor dispozitive aleg adesea volume de până la 105 dB, în timp ce nivelul mediu al sunetului în locurile de divertisment variază între 104 și 112 dB, depășind nivelurile admise (80 dB pentru adulți; 75 dB pentru copii), chiar dacă pentru perioade foarte scurte de timp.

Cercetătorii au estimat, de asemenea, numărul global de persoane care ar putea fi expuse riscului de pierdere a auzului, luând în considerare populația globală estimată a persoanelor cu vârste cuprinse între 12 și 34 de ani în 2022 (2,8 miliarde), iar analiza comună a datelor indică faptul că prevalența practicilor de ascultare nesigure este comună la nivel mondial, respectiv, 48%, în rândul adolescenților și al tinerilor.

Pe baza acestor cifre, cercetătorii estimează că numărul global de adolescenți și tineri adulți care ar putea fi expuși riscului de pierdere a auzului din această cauză ar putea ajunge la 1,35 miliarde.

___________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: