Un nou studiu, publicat în revista Nature Geoscience, dezvăluie faptul că văile de pe planeta Marte ar fi putut fi sculptate de ghețari, scrie AFP.  Se pare că oamenii de știință au descoperit indicii pe Terra care i-au condus la această concluzie.

Fascinația oamenilor de știință pentru acest subiect a început încă din anul 1971, atunci când sonda americană Mariner 9 a descoperit o vastă rețea de văi pe Marte. 

Aceste văi ar fi rezultatul unei eroziuni a solului marțian, cauzată de apa care ar fi curs la suprafața planetei în urmă cu mai multe miliarde de ani. Acest fapt ar indica și existența, în acea vreme, a unei clime calde și umede.

"De aproximativ 40 de ani, presupunem că în trecut pe Marte curgeau râuri, erodând solul şi creând toate acele văi", a explicat Anna Grau Galofre, de profesie cercetător la Universitatea British Columbia din Canada şi coordonatoare a studiului.

"Însă există sute de văi pe Marte, iar ele sunt foarte diferite unele de altele", a mai subliniat aceeaşi specialistă, sugerând astfel că apariţia văilor marţiene ar putea fi rezultatul unor procese distincte.

Pentru a afla mai multe informaţii despre ele, cercetătorii canadieni şi americani au analizat cu ajutorul unui algoritm peste 10.000 de văi marţiene.

Aceștia au ajuns la concluzia că unele dintre ele prezintă o similitudine cu canalele subglaciare de pe insula Devon, situată în teritoriul canadian Nunavut, la aproximativ 1.500 de kilometri de Polul Nord.

Anumite văi marţiene ar fi putut fi prelucrate de scurgerea apelor rezultate din topirea hețarilor, în urmă cu 3.8 miliarde de ani. Clima de atunci ar fi putut fi, deci, mult mai rece decât estimările de până acum ale oamenilor de ştiinţă, iar gheaţa ar fi putut fi prezentă la suprafaţa Planetei Roşii.

Potrivit autorilor studiului, gheaţa poate să acţioneze ca un protector al acestor canale, iar astfel de condiţii ar fi putut să favorizeze apariţia unor forme de viaţă în trecutul îndepărtat al planetei Marte.


Vezi și: Facem Level – episodul 12: zaSami a spart toate recordurile! În Apex, dar mai ales în Facem Level Challenge

Share articol: