Avionul, care aparține companiei aeriene ZeroAvia, a zburat timp de 20 de minute, de pe aeroportul Cranfield, Bedfordshire.

Aeronava care a zburat fără combustibil, doar cu hidrogen, are numai 6 locuri, fiind un model Piper M. Acest prim zbor va fi urmat de un altul, deasupra insulelor Orkney, la finalul acestui an.

Avionul funcționează cu hidrogen și oxigen. Aceste două gaze dau naștere la o reacție chimică, prin care bateria și motorul avionului sunt alimentate cu energie electrică.

În urma acestui proces este eliminat un singur tip de reziduu - apa. Prin urmare, avioanele care vor zbura cu hidrogen vor fi 100% ecologice, deoarece nu vor produce gaze cu efect de seră.

Au existat și alte zboruri ale unor avioane alimentate cu hidrogen, dar acelea erau experimentale, în timp ce avionul Piper M este unul comercial, care poate transporta pasageri.

Compania ZeroAvia speră să poată organiza primele zboruri comerciale cu un avion alimentat cu hidrogen chiar din 2023.

Recent, Airbus a prezentat conceptele pentru trei avioane care pot zbura cu hidrogen, precizând că acestea ar putea fi folosite începând cu anul 2035.

Unul dintre noile modele va putea transporta 200 de pasageri, pe o distanță de peste 3.500 km, fără să aibă nevoie de realimentare.

Ani care vin ar putea aduce însă și alte surprize: nu doar avioanele vor funcționa cu hidrogen, ci și trenurile.

Spre exemplu, trenurile Breeze, ale British Rail, ar putea fi introduse chiar de anul viitor și ar putea atinge o viteză de 140 km/h, fiind complet silențioase.

Și compania franceză Alstom lucrează la un proiect similar, împreună cu Eversholt Rail, iar anul trecut chiar a transportat călători cu un prototip de acest fel. Aceste trenuri pot străbate aproximativ 1.000 km cu un singur rezervor de hidrogen.
 


Urmărește emisiunile tale preferate pe ProTv Plus:

Share articol: