Descoperirea lor a fost confirmata de specialistii din Marea Britanie.

Doi astronomi romani, Ovidiu Tercu si Alex Dumitriu, de la Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Stiintele Naturii Galati au descoperit un asteroid in noaptea de 29 spre 30 octombrie. La momentul respectiv, corpul ceresc era in constelatia Taurul. Asteroidul depistat de romani are dimensiuni impresionante. Diametrul lui a fost evaluat la 2 pana la 2,5 km.

Asteroidul, care a primit denumirea 2013 UX11, a fost vazut in imaginile facute cu telescopul principal al Observatorului Astronomic, care are o oglinda principala cu diametrul de 40 cm. Imediat dupa descoperire, romanii au trimis coordonatele la Minor Planet Center, apoi au observat corpul ceresc inca doua nopti la rand. Obiectul a fost studiat si de cercetatori din Marea Britanie, care au confirmat descoperirea.

Asteroidul 2013 UX11 este primul asteroid descoperit dintr-un observator astronomic din Romania, observarea lui fiind o realizare integral romaneasca.

Observatorul Astronomic din Galati este in prezent cel mai activ observator astronomic din Romania, pe locul 8 in Europa si in top 40 mondial (din peste 1.800 de observatoare) din punct de vedere al observatiilor asupra asteroizilor si cometelor.

Pentru mai multe informatii, puteti intra pe blogul Observatorului Galati.

Share articol: