Ramasitele satelitilor mai vechi ar putea fi capturare si aduse spre Pamant, autodistrugandu-se la intrarea in atmosfera.

The CubeSail, un minisatelit dezvoltat la University of Surrey, ar putea culege din spatiu resturile satelitilor iesiti din uz folosindu-se de o panza pentru a le prinde. Odata misiunea indeplinita, obiectul zburator se sinucide venind spre Pamant cu toata incarcatura care urmeaza sa ia foc la contactul cu atmosfera.

Oamenii de stiinta care lucreaza la proiectul sustinut financiar de compania Astrium spera sa mai degajeze o parte din cele 5.500 de tone de reziduuri care orbiteaza in jurul Pamantului si care pun in primejdie satelitii functionali. Primul satelit "de curatenie" ar trebui lansat pana sfarsitul anului.

O alternativa la planul celor de la Surrey a fost prezentata in urma cu mai multa vreme, distrugere prin folosirea razelor laser, cu costuri ridicate, insa. Spatiul este foarte aglemorat, in ultimii trei ani inregistrandu-se doua coliziuni din care au rezultat alte resturi care orbiteaza in jurul planetei noastre.
 

Share articol: