Datele furnizate de telescopul Hubble arată că se întâmplă „ceva ciudat” cu Universul nostru. Concret, astronomii sunt în continuare nelămuriți în ceea ce privește modul în care se extinde cosmosul

Telescopul spațial Hubble a atins o nouă etapă importantă în activitatea sa de investigare a vitezei de expansiune a Universului - iar rezultatele întăresc ideea că ceva ciudat se întâmplă, spune NASA.

În ultimii ani, astronomii au folosit telescoape precum Hubble pentru a înțelege exact cât de repede se extinde universul nostru. Dar cu cât aceste măsurători au devenit mai precise, cu atât au revelat și ceva ciudat. Există o diferență esențială între rata de expansiune a Universului așa cum se desfășoară el acum în jurul nostru, comparativ cu observațiile de imediat după momentul Big Bang.

Oamenii de știință nu reușesc să explice această discrepanță. Dar aceasta sugerează că se întâmplă „ceva ciudat" în Universul nostru, care ar putea fi rezultatul unor noi reguli ale fizicii, necunoscute până acum.

În ultimii 30 de ani, Hubble a adunat informații despre metrice variate în spațiu și timp care pot fi folosite pentru a urmări rata de expansiune a Universului pe măsură ce se îndepărtează de noi.

Acum, specialiștii au calibrat, integrat și analizat mai mult de 40 dintre aceste repere, a anunțat NASA, permițând evaluarea cu o precizie și mai mare decât până acum.

Necesitatea de a stabili o serie de instrumente pe baza cărora să detectăm viteza de expansiune a spațiului a apărut în momentul în care astronomul american Edwin Hubble a observat că galaxiile din afara cosmosului păreau să se îndepărteze de noi - și că acest lucru se întâmplă cu atât mai repede cu cât acestea se află mai departe de noi. De atunci, oamenii de știință au căutat o mai bună înțelegere a acestei expansiuni.

Atunci când telescopul spațial a început să adune informații despre expansiunea Universului, s-a dovedit că aceasta este mai rapidă decât prevăzuseră modelele anterioare.

Toate acestea sugerează că evoluția și expansiunea universului sunt mai complicate decât și-au dat seama oamenii până acum și că mai sunt multe de învățat despre modul în care se schimbă universul.

Cercetătorii speră să aprofundeze această temă cu ajutorul noului telescop spațial James Webb, care a fost lansat recent și care urmează să trimită în curând primele sale concluzii către Terra.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: