Ciudatul artefact a fost descoperit acum o sută de ani pe epava unei nave romane, scufundată lângă insula grecească Antikythera din Marea Egee.

Mecanism Antikythera este un calculator astronomic foarte complex, construit de către greci în urmă cu peste 2.000 de ani.

Dispozitivul putea fi folosit pentru a indica mișcarea planetelor, fazele Lunii, dar și evenimentele sportive periodice din Antichitate, cum erau Jocurile Olimpice.

Fiind un mecanism atât de complex, unii cercetători consideră chiar că acesta ar fi primul primul computer analog din lume.

Mecanismul a fost construit însă pe baza unei teorii eronate, care era considerată corectă în trecut, conform căreia Pământul, nu Soarele, se află în centrul sistemului nostru solar.

Doar o parte din mecanism s-a păstrat, de aceea este dificil de înțeles cu exactitate modul în care funcționa.

Recent, cercetătorii de la University College din Londra au descifrat, în sfârșit, toate secretele acestui elaborat dispozitiv.

Acum, experții au realizat simulări computerizate, pentru a putea reconstitui întregul dispozitiv și au analizat mai multe inscripții observate pe mecanism.

Când era pornit, aparatul putea reda toate mișcările planetelor, asemeni unui mic planetariu.

Cercetătorii vor să treacă acum de la reconstruirea digitală la realizarea unui mecanism complet, în mărime naturală, care să fie o copie perfectă a celui antic.

Ei speră să înțeleagă, în acest fel, modul în care grecii au reușit să construiască un asemenea mecanism complex, cu 2.000 de ani în urmă.
 


Urmărește emisiunile tale preferate pe ProTv Plus:


 

Share articol: