Înainte de a exista Pământul și celelalte planete din Sistemul nostru Solar, Soarele ar fi fost înconjurat de inele gigantice de praf similare cu cele ale lui Saturn, potrivit unui nou studiu.

Este foarte posibil ca acele inele de praf să fi împiedicat Pământul să evolueze într-un „super-Pământ” – un tip de planetă care este de aproximativ două ori mai mare decât Terra și cu o greutate de 10 ori mai mare, potrivit NASA. Astronomii au descoperit super-planete care orbitează aproximativ 30% din stelele asemănătoare Soarelui din galaxia noastră.

Apariția super-Pământurilor în atâtea alte sisteme solare i-a lăsat pe astronomi cu câteva întrebări fără răspuns: dacă super-planetele sunt obișnuite, de ce nu avem unul în Sistemul Solar?

Pentru a afla, oamenii de știință au creat un model de simulare pe computer al formării Sistemului Solar. Simulările lor au sugerat că „dereglările” de presiune, sau regiunile de înaltă presiune de gaz și praf, ar fi înconjurat Soarele. Aceste zone de presiune ridicată au rezultat probabil atunci când particulele s-au deplasat către Soare sub forța sa gravitațională, s-au încălzit și au eliberat cantități mari de gaz vaporizat.

Simulările au arătat că au existat trei zone distincte în care particulele solide s-au vaporizat în gaz, numite „linii de sublimare”. În linia cea mai apropiată de Soare, sau zona cea mai fierbinte, siliciul solid s-a transformat în gaz; pe linia de mijloc, gheața s-ar fi încălzit suficient pentru a se transforma în gaz; iar în linia cea mai îndepărtată, monoxidul de carbon a devenit gaz.

Particule solide, cum ar fi praful, au intrat în aceste „denivelări” și au început să se acumuleze, au arătat simulările. Astfel, cel mai apropiat inel al Soarelui a format planetele sistemului solar interior – Mercur, Venus, Pământ și Marte. Inelul din mijloc avea să se transforme în cele din urmă în planetele sistemului solar exterior, în timp ce inelul exterior a format cometele, asteroizii și alte corpuri mici din Centura Kuiper, regiunea de dincolo de orbita lui Neptun.

În plus, cercetătorii au descoperit că, dacă inelul mijlociu s-ar fi format mai târziu ar fi putut crea super-Pământuri în Sistemul Solar, iar unul dintre acestea ar fi putut fi chiar Terra. 

____________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:


Share articol: