Noile cercetări asupra Antarcticii, inclusiv prima hartă a topirii aisbergurilor, dublează estimările anterioare privind pierderea de gheață și detaliază modul în care acest fenomen schimbă întreg continentul.

Cea mai mare incertitudine în ceea ce privește prognoza creșterii globale a nivelului mării este modul în care pierderea de gheață din Antarctica se va accelera pe măsură ce clima se încălzește. Două studii publicate recent, pe 10 august, și conduse de cercetători de la Jet Propulsion Laboratory al NASA din sudul Californiei dezvăluie noi date neașteptate despre modul în care calota glaciară din Antarctica a pierdut masă în ultimele decenii.

Unul dintre studii, publicat în revista „Nature”, prezintă o hartă a modului în care ruperea bucăților de gheață dintr-un ghețar de dimensiuni mari - a modificat linia de coastă a Antarcticii în ultimii 25 de ani. Cercetătorii au descoperit că marginea stratului de gheață a pierdut aisberguri mai repede decât poate fi înlocuită gheața. Această descoperire surprinzătoare dublează estimările anterioare privind pierderile de gheață de pe platformele de gheață plutitoare din Antarctica începând din 1997, de la 6.000 de miliarde la 12.000 de miliarde de tone. Pierderile de gheață au slăbit platformele de gheață și au permis ghețarilor din Antarctica să se topească mai rapid în ocean, accelerând rata de creștere a nivelului global al mării.

Celălalt studiu, publicat în „Earth System Science Data", arată cu detalii fără precedent cum subțierea gheții din Antarctica, pe măsură ce apa oceanică o topește, s-a extins de la marginile exterioare ale continentului în interiorul acestuia, aproape dublându-se în părțile vestice ale stratului de gheață, în ultimul deceniu. Combinate, rapoartele complementare oferă cea mai completă imagine de până acum a modului în care se schimbă continentul înghețat.
„Antarctica se prăbușește spre marginile", spune Chad Greene, cercetător la JPL, autorul principal al studiului. „Iar atunci când platformele de gheață se micșorează și pierd din grosime, ghețarii masivi ai continentului tind să accelereze rata de creștere a nivelului global al mării".

Pentru noul studiu, Greene și coautorii săi au sintetizat imaginile satelitare ale continentului în lungimi de undă vizibile, infraroșu termic (căldură) și radar începând cu anul 1997. Combinând aceste măsurători, ei au cartografiat marginile platformelor de gheață în jurul a 50.000 de kilometri de coastă a Antarcticii.

Pierderile cauzate au depășit atât de mult creșterea naturală a banchizei, încât cercetătorii cred că este puțin probabil ca Antarctica să revină la extinderea de dinainte de anul 2000 până la sfârșitul acestui secol. De fapt, concluziile sugerează că se pot aștepta pierderi mai mari: cele mai mari platforme de gheață din Antarctica par să se îndrepte spre evenimente majore de dezgheț în următorii 10-20 de ani.

____________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: