Nu este un mit! Femeile sunt mai bune la multitasking decat barbatii, spune un studiu publicat de catre cei de la BBC.

Barbatii sunt mai lenti si mai putin organizati decat femeile cand este nevoie sa treaca de la o sarcina la alta, este rezultatul unui studiu facut de catre psihologi din Marea Britanie. Ambele sexe au probleme cand vine vorba de priotizare, dar barbatii sufera mai tare cand vine vorba de sarcinile medii.

"Intrebarea acum este de ce? Si in toate tipurile de multitasking, sau numai in anumite situatii?" scrie in studiul publicatia BMC Psychology. Cercetatorii doresc sa existe mai multe analize pe un subiect care ei cred ca a fost mult prea putin studiat in ciuda dezbaterilor eterne 'barbati vs femei'.

Daca barbatii sunt mai lenti decat femeile, ar putea avea implicatii serioase in ceea ce priveste modul in care locurile de munca sunt organizate, spune co-autoarea Dr Gijsbert Stoet, de la Universitatea din Glasgow.

"Multitasking-ul a devenit din ce in ce mai important la birou - dar ti se poate distrage atentia foarte usor cu toate gadgeturile ca intrerup bunul curs al muncii. Se prea poate ca barbatii sa sufere mai mult de la desele schimbari" le-a spus el celor de la BBC News.

Pentru a rezolva orice argument pe acest subiect, Dr Stoet si colegii lui au comparat barbatii si femeile in diferite tipuri de multitasking, de genul cu care avem de-a face cand trecem de la o sarcina la alta in succesiune rapid - dar nu chiar simultan. Acestea ar putea include angajati la birou care trec de la emailuri, telefoane si alte sarcini, in timp ce merg si pleaca de la intalniri. Un alt exemplu este cel al parintilor casnici - gatesc mancare in timp ce au grija de copii mici si trebuie sa raspunda neasteptat la telefon.

La inceput, au comparat 120 de femei si 120 de barbati intr-un test pe calculator care a implicat trecerea de la o sarcina la alta ce a implicat numararea si recunoasterea formelor. Barbatii si femeile au fost egali cand a venit vorba luarea fiecarei sarcini in parte. Dar cand acestea au fost combinate, a aparut diferenta. Ambele sexe au incetinit si au inceput sa comita greseli din ce in ce mai multe, direct proportional cu viteza de executie a lor. Barbatii sunt semnificativ mai lenti - le ia cu 77% mai mult sa raspunda, in timp ce femeilor cu 69% mai mult.

Pentru ca experimentul sa fie si mai relevant in viata de zi cu zi, cercetatorii au mai incercat un al doilea test. Un grup de barbati si femei au primit 8 minute pentru a completa o serie de sarcini - sa localizeze un restaurant pe hart, sa rezolve probleme simple de matematica, sa raspunda la telefon sau sa decida cum vor gasi o cheie pierduta in camp. Rezolvarea tuturor sarcinilor in 8 minute era imposibila asa ca barbatii si femeile au fost nevoite sa prioriteze, sa isi organizeze timpul si sa-si mentina calmul sub presiune.

In sarcina cu gasirea cheie mai ales, femeile au demonstrat un avantaj clar asupra barbatilor, spune co-autorul Prof Keith Laws de la Universitatea din Hertfordshire.


Exemplul: cum au cautat femeile (partea stanga) si cum au cautat barbatii (partea dreapta)

"Puteti vedea desemnul - in timp ce femeile au folosit o model clar, precum a cauta in camp in cercuri concentrice. Aceasta este o strategie productiva pentru a gasi un obiect pierdut. In schimb, barbatii nici macar nu au cautat pe tot campion intr-un mod particular, ceea ce e bizar". Motivul, observat de profesor, este pentru ca femeile sunt mult mai bine organizate sub presiune. "Au petrecut mai mult timp gandindu-se la inceput, in timp ce barbatii au actionat impulsiv, s-au aruncat prea rapid. Asta sugereaza ca - intr-o situatie de stres sau intr-o situatie complexa - femeile sunt mai capabile sa se opreasca si sa se gandeasca la ce se afla in fata lor"

Astfel, studiul concluzioneaza ca femeile au un avantaj asupra barbatilor cand vine vorba de multitasking, cel putin in anumite situatii.

Share articol: