Reusita cercetatorilor ne face sa speram ca intr-o zi vom calatori precum capitanul Picard si echipajul lui.

Doua echipe de cercetatori ar fi extins distanta la care se poate face teleportarea cuantica. Acesta este un pas important in crearea calculatoarelor cuantice, dar si a altor dispozitive care vor schimba tehnologia. Deocamdata insa, pana la teleportarea umana mai este de muncit.

O echipa formata din cercetatori europeni si canadieni sustine ca ar fi teleportat informatie in zona Insulelor Canare, la o distanta de 143 de kilometri. Lucrarea lor nu a fost inca publicata si nici studiata intens de alti oameni de stiinta din acelasi domeniu.

Chinezii, in schimb, pot sa demonstreze ca au teleportat un qubit (bit cuantic), unitatea standard de date in domeniul informaticii cuantice, la o distanta de 97 de kilometri, folosind cativa fotoni, fara ajutorul fibrei optice. In schimb, au utilizat un laser complex.

Teleportarea cuantica este un fenomen care se bazeaza pe asa-numitul entanglement, fenomen prin intermediul caruia particulele cuantice formeaza o legatura fragila si invizibila in spatiu, scrie DailyMail

Share articol: