În ciuda tuturor distrugerilor provocate de incendiul de la Notre Dame din 2019, acesta le-a oferit arheologilor din Paris o ocazie unică de a cerceta istoria acestui monument.

Părți ale faimoasei catedrale care au fost ascunse timp de secole sunt acum dezmembrate și asamblate la loc, oferind o perspectivă către inovațiile arhitecturale care au făcut din această clădire înaltă de 32 de metri cea mai înaltă catedrală din epoca sa. Această înălțime, se pare că se datorează în mare parte fierului care stă la baza structurii maiestuoasei construcții.

Arheologii au descoperit mii de capse metalice în diferite părți ale catedralei, unele datând de la începutul anilor 1160. Descoperirile sugerează că utilizarea extensivă a fierului în zidărie nu este atât de modernă pe cât au presupus experții cândva. Constructorii medievali care lucrau la Notre Dame foloseau această tehnică arhitecturală cu mult înainte de începerea lucrărilor de restaurare în secolul al XIX-lea.

„Notre Dame este acum, fără îndoială, prima catedrală gotică cunoscută în care fierul a fost folosit masiv pentru a lega pietrele, ca un material de construcție propriu-zis", concluzionează arheologii care lucrează la Paris, citați de Science Alert.

Echipa estimează că dispozitivele de fixare din fier găsite la Notre Dame au fost proiectate cu până la două decenii înainte de construirea catedralei franceze de la Soisson și cu patru decenii înainte de apariția catedralei din Bourges. Până acum, ambele clădiri gotice erau considerate primele exemple de zidărie de fier sistemică.

Se pare că au fost folosite armături de fier din belșug pentru a lega pietrele între ele. Aceste capse rezistente au fost găsite pe podeaua tribunelor catedralei și pe curbele numeroaselor sale arcuri.

Întăririle ingenioase au funcționat în mod clar și par să fi fost imitate de viitorii arhitecți, până în secolul al XIII-lea, pe măsură ce au fost făcute adăugiri și îmbunătățiri la catedrală.

Detectoarele de metale, de exemplu, au scos la iveală sute de capse metalice folosite în naosul catedralei Notre Dame și, deși acestea nu au putut fi datate în mod corespunzător, ele arată diferit de capsele de pe podea. Experții suspectează că sunt opera unui arhitect care a lucrat la proiect ulterior, și care, potrivit documentelor istorice, a fost angajat probabil între 1170 și 1190 d.Hr.

Cel mai probabil, acest al doilea arhitect a adoptat tehnica bazată pe capse cu fixare metalică de la maestrul zidar dinaintea sa. Și probabil că a transmis aceste cunoștințe celui care l-a urmat.

„Această continuitate a tehnicilor, de la nivelul inferior al tribunelor, până la partea superioară a clădirii și implicând probabil cel puțin trei maeștri constructori pe o perioadă de 50 de ani, este impresionantă la Notre-Dame", scriu arheologii.

În secolul al XIX-lea, au început mai multe campanii de restaurare a catedralei Notre Dame, și acestea, de asemenea, au implicat lanțuri și alte componente de fier.

În mod convențional, experții au presupus că armăturile de fier au fost folosite doar în timpul acestor modernizări mai recente.

Posibil și mai intrigant, o analiză chimică a capsele medievale sugerează că acestea proveneau din mai multe surse diferite și erau în mod obișnuit sudate împreună.

Pe măsură ce lucrările de reparații continuă la Notre Dame, cercetătorii speră să afle mai multe despre acești impresionanți constructori medievali și despre modul în care își procurau materialele și le asamblau în urmă cu atâtea secole.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: