Pentru toți cei care le văd, noile imagini ale cosmosului realizate de Telescopul Spațial James Webb (JWST) sunt minunate și impresionante. Dar pentru majoritatea astronomilor și cosmologilor profesioniști, acestea sunt, de asemenea, extrem de surprinzătoare - deoarece contrazic ceea ce a prezis până acum teoria. 

În avalanșa de analize publicate online începând cu 12 iulie, autorii raportează că imaginile arată surprinzător de multe galaxii neobișnuit de netede, de mici și foarte vechi. Și nu toți văd aceste surprize ca pe unele plăcute.

De ce inspiră aceste imagini panică printre cosmologi? Se pare că imaginile surprinse de telescopul spațial contrazic în mod flagrant ipoteza Big Bang, conform căreia universul a început acum 14 miliarde de ani, iar de atunci se află în expansiune. Deoarece această ipoteză a fost apărată timp de decenii ca adevăr incontestabil de majoritatea teoreticienilor cosmologici, noile date îi fac pe acești teoreticieni să intre în panică.

Teoria Big Bang-ului depinde în mod esențial de ipoteza conform căreia, la început, Universul s-a extins mult mai repede decât viteza luminii. Însă experimentele nu au reușit să demonstreze existența unei astfel de expansiuni, iar de la începuturile teoriei, aceasta a fost afectată de numeroase nedumeriri.

Ideea actuală este că în epoca de nucleosinteză a Big Bang-ului a fost produs 75% hidrogen și 25% heliu (în greutate) și o mică cantitate de litiu. Apoi, după 300 de mii de ani, universul s-a răcit suficient pentru a produce atomi, iar atracția gravitațională a construit încet, încet stele.

Primele au fost suficient de mari pentru a exploda, iar undele de șoc trimise prin hidrogenul gazos au provocat formarea unor „cavități” care au început să producă și ele stele. Dar tot a fost nevoie de 500 de milioane de ani pentru a obține suficiente stele pentru o galaxie. Acum, cu cât o galaxie se formează mai devreme, cu atât este mai îndepărtată în timp și mai departe de astronomii de astăzi, iar cu cât este mai departe, cu atât se îndepărtează mai repede de noi.

Telescopul spațial Hubble va ridica și mai departe, cu siguranță, multe semne de întrebare în lumea științifică. Și, cine știe, poate că va schimba felul în care înțelegem Universul și formarea lui.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: