Oamenii de stiinta din lumea intreaga au ramas inmarmuriti cand au auzit ca un experiment ar fi reusit sa demonstreze ca una din teoriile lui Einstein este gresita. Acum, cei care s-au laudat cu aceasta reusita, dau inapoi.

Fizicienii de la CERN au facut anul trecut cateva afirmatii care pareau sa contrazica Teoria Relativitatii lui Albert Einstein. Ei au sustinut ca unele particule sub-atomice, numite neutrini, ar putea calatori cu o fractiune de secunda mai repede decat viteza luminii. Teoria relativitatii spune ca nimic nu poate avea o viteza mai mare ca a luminii, iar daca s-ar intampla asa ceva, atunci s-ar putea calatori in timp.

Acum, James Gillies, purtator de cuvant de la CERN, a declarat ca rezultatele uimitoare obtinute in laborator sunt, oficial, puse sub umbra indoielii, potrivit Reuters. Miercuri, website-ul Asociatiei Americane pentru Implementarea Stiintei a publicat informatii potrivit carora rezultatul care a uimit o lume intreaga ar fi fost viciat de o eroare tehnica. Mai exact este vorba despre caderea unui cablu de fibra optica - acesta asigurand receptia semnalului GPS la un computer.

Gilles a confirmat faptul ca este foarte posibil ca o cadere tehnica a GPS-ului sa fi provocat aparitia acelui rezultat uimitor, care il contrazicea pe Einstein. Oricum, cert este faptul ca se fac cercetari in continuare, care vor conduce in curand la o concluzie finala.

In urma cu aproximativ 5 luni, cand s-a facut "descoperirea", unul dintre putinii fizicieni care s-au declarat sceptici in privinta acestui rezultat a fost Stephen Hawking.

Sursa: stirileprotv

Share articol: