O planeta gigantica a fost descoperita luni, 2 iunie - este de 2 ori mai mare decat Terra si cu o masa de aproape 20 de ori mai mare.

Aceasta este prima planeta considerata 'mega-Earth' - o lume extraterestra care eclipseaza celelalte planete stancoase din sistemul nostru solar. Cercetatorii nu pot spune daca aceasta planeta este locuibila, insa are atmosfera si nori, ceea ce inseamna ca suprafata ei poate avea o temperatura suficient de scazuta pentru ca viata sa existe.

Numele oficial al planetei este Kepler-10c. Insa Dimitar Sasselov, director la Originea Vietii de la Harvard a numit aceasta planeta "The Godzilla of Earths".

"Aceasta planeta nu se incadreaza in modelurile normale ale formatiunilor planetare" a spus Xavier Dumusque de la Harvard Smithsonian Centre for Astrophysics. Acesta a mai spus ca urmatoarea generatie de telescoape le va oferi astronomilor abilitatea de a analiza atmosferele planetelor din afara sistemului nostru solar. Aceste masuratori ar putea sugera care planeta sunt locuibile si care chiar sunt locuite.

Sistemul solar ce contine Kepler-10c s-a format in urma cu 11 miliarde de ani, sau 3 miliarde de ani dupa big-bang. "Descoperirea planetei Kepler-10c ne spune ca planetele stancoase se pot forma mult mai usor decat credeam. Si daca poti forma roci, poti intretine viata" a declarat Sasselov, citat de The Guardian.


Share articol: