Cercetatorii au noi informatii despre asteroidul Apophis. Nu mai e mult pana la posibilul impact.

Cercetatorii spun ca Pamantul ar putea fi lovit de asteroidul Apophis in 2029, nu departe de tara noastra. Desi probabilitatea ca acest lucru sa se intample este foarte mica, oamenii de stiinta iau in calcul acest lucru, pentru ca au descoperit ceva inedit.

Cercetatorii de la Institutul de Astronomie din cadrul Academiei Ruse de Stiinta au descoperit un fenomen numit “Efectul Yarkovsky”. Acest efect face ca radiatia solara sa schimbe traiectoria obiectului si sa il propulseze cu o viteza mai mare, anunta ria.ru. Acesta ar putea da peste cap calculele oamenilor de stiinta.

Apophis a fost descoperit in 2004 si, dupa studiile cercetatorilor, are un diametru de 270 metri, suficient pentru a produce un dezastru global daca ar lovi planeta noastra.

Un calcul facut de specialisti arata ca asteroidul s-ar putea prabusi relativ aproape de Romania, in apropiere de Uzbekistan sau Azerbaijan. Asadar, intre tara noastra si locul impactului ar putea fi o distanta aeriana de mai putin de 2.000 km.

Desi probabilitatea ca asteroidul sa loveasca pamantul in 2029 ar fi foarte mica, asteroidul s-ar putea intoarce cu 7 ani mai tarziu, in 2036, si atunci va exista iar riscul de a produce o catastrofa.

Share articol: