Asteroidul urias a trecut pe langa Terra sambata dimineata la 8.33, ora Romaniei. 

UPDATE: Asteroidul a trecut pe langa Terra la o distanta de 15 milioane de mile.

Asteroidul 86666 (2000 F 10) ce are 3200 de metri diametru si are o viteza de 64.000 de kilometri la ora va trece pe langa Terra in 48 de ore, a anuntat NASA joi.

Se estimeaza ca masoara aproximativ 1.2km latime si 2.5km lungime, fiind de 15 ori mai mare decat orice alt asteroid aflat pe radarul NASA in acest moment. Asteroidul este cam un sfert cat muntele Everest, spun cei de la Daily Star.

Astronomii sunt cu o ochii pe roca uriasa . NASA spune ca asteroidul este la milioane de kilometri distanta de Terra, fiind insa suficient de aproape pentru a se spune ca rateaza Pamantul "la mustata".

Bill Napier, profesor de astronomie la Universitatea Buckinghamshire, a declarat: "Pericolul este ca in viitor asteroizi precum acest sunt mutati de pe orbita lor si devin practic rachete. Sunt multi asteroizi acolo cu un potential de distrugere urias ce nu au fost descoperiti".

Expertii considera ca o coliziune cu Terra a unui astfel de asteroid ar duce la moartea a 1.5 miliarde de oameni!

Cercetatorii se pregatesc sa preintampine un astfel de scenariu, testand devierea asteroidului Didymos ce are 750 de metri diametru. Agentia spatiala americana, NASA, si cea europeana, ESA, si-au unit fortele pentru a proteja planeta in cazul unei eventuale amenintari venite din spatiul cosmic, de la numerosii asteroizi aflati in sistemul solar. in cursul acestui an oamenii de stiinta de la cele doua agentii spatiale au inceput observatiile asupra unui sistem binar de asteroizi, 65803 Didymos, format dintr-un asteroid mic care orbiteaza unul mai mare.

Share articol: