Un mic fragment din asteroidul care a lovit Pământul în urmă cu 66 de milioane de ani ar fi fost găsit învelit în chihlimbar - o descoperire pe care NASA a descris-o ca fiind „uluitoare".

Este una dintre cele câteva descoperiri incredibile făcute într-un sit arheologic unic din formațiunea Hell Creek din Dakota de Nord, care a păstrat rămășițe ale momentului acestui cataclism ce a pus capăt erei dinozaurilor - un punct de cotitură în istoria planetei.

Fosilele dezgropate acolo sunt rămășiție ale unor pești care au aspirat resturile aruncate în timpul impactului, o broască țestoasă și un picior care ar fi putut aparține unui dinozaur ce a fost „martor” la impactul cu asteroidul.

Povestea descoperirilor este dezvăluită într-un nou documentar intitulat „Dinosaur Apocalypse", în care apar naturalistul Sir David Attenborough și paleontologul Robert DePalma, difuzat în America.

Situl adăpostește mii de fosile de pești bine conservate, despre care DePalma crede că au fost îngropate de vii de sedimentele deplasate de un val masiv de apă generat de lovitura asteroidului. Spre deosebire de tsunami, care pot dura ore pentru a ajunge pe uscat după un cutremur pe mare, aceste valuri au apărut instantaneu după ce asteroidul masiv s-a prăbușit în mare.

Paleontologul este sigur că peștii au murit la o oră de la lovitura asteroidului și nu ca urmare a incendiilor masive sau a iernii care au venit în zilele și lunile care au urmat. Acest lucru se datorează faptului că în branhiile peștilor au fost găsite „sfere de impact" - mici bucăți de rocă topită aruncate din crater, care s-au cristalizat într-un material asemănător cu sticla ce s-a depus pe branhiile peștilor. Analiza fosilelor de pești a dezvăluit, de asemenea, că asteroidul a lovit în primăvară.
DePalma și colaboratorii săi au găsit, de asemenea, câteva sfere de impact, adică mici bucăți din asteroid, care s-au oprit în rășină de copac pe suprafața unui buștean și care au fost conservate în chihlimbar.

„În acel chihlimbar am localizat o serie de sfere care au fost practic înghețate în timp, deoarece, la fel ca o insectă în chihlimbar, care este perfect conservată, apa nu a putut ajunge la ele. Nu s-au transformat niciodată în argilă și sunt perfect conservate", a spus el.

DePalma a declarat că speră să poată confirma din ce a fost făcut asteroidul și de unde ar putea proveni - eforturi care au atras atenția NASA.

„Acest exemplu a ceea ce ar putea fi un mic fragment minuscul, poate micrograme, din asteroidul care s-a ciocnit cu Terra, ar fi uluitor", a declarat Jim Garvin, cercetător șef la Goddard, care a studiat craterele de impact de pe Pământ și Marte.

Cercetările privind sferele îngropate în chihlimbar nu au fost încă publicate într-o revistă de specialitate. DePalma a declarat că o lucrare revizuită de colegi privind descoperirile preliminare va fi publicată „în lunile următoare".

Sursa foto: CNN

___________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: