O ploaie de meteoriti a provocat explozii in stratul inferior al atmosferei deasupra regiunii Urali si unor regiuni din centrul Rusiei. Fenomenul a fost provocat de explozia unui meteorit.

UPDATE 16:00 Numarul ranitilor a ajuns la 1000

Peste 700 de persoane au fost ranite in urma ploii de meteoriti, majoritatea de cioburi de sticla, anunta StirilePROTV. Inregistrari video postate de catre locuitori pe Internet surprind meteoriti incandescenti pe cer, la mica altitudine, traiectoria lor parand sa indice o coliziune apropiata cu solul.

In alta inregistrare, locuitori, dintre care unii au iesit din casa pe jumatate dezbracati, observa acelasi fenomen ce se produce deasupra imobilului in care locuiesc, in timp ce se aud explozii. 

"Un meteorit s-a dezintegrat deasupra regiunii Urali, arzand partial in straturile inferioare ale atmosferei. Fragmente de meteorit au atins solul si au cazut in zone putin populate din regiunea Celiabinsk", a anuntat filiala locala a Ministerului rus pentru Situatii de Urgenta intr-un comunicat. Potrivit aceleiasi surse, suflul exploziei a spulberat ferestre "de la etajele superioare ale unor imobile".

Un oficial din cadrul ministerului, citat de RIA Novosti, a anuntat aproximativ 50 de raniti.

"Potrivit unor informatii preliminare, 50 de persoane au primit ingrijiri pentru traumatisme", a anuntat el.

Ministerul a anuntat anterior ca patru persoane au fost ranite de cioburi de sticla. Administratia orasului Celiabinsk, citata de Interfax, a anuntat numerosi raniti, fara sa ofere un bilant.

"La ora locala 11.00 (7.00, ora Romaniei), inregistram numeroase apeluri telefonice care semnaleaza traumatisme, taieturi si contuzii", au anuntat autoritatile locale citate de Interfax.

Suflul exploziei a spart geamurile unui sediu al Itar-Tass, in centrul Celiabinskului, a anuntat agentia. Un perete s-a prabusit intr-o uzina de la Celiabinsk, porivit unui angajat citat de catre Interfax, care a anuntat trei sau patru raniti usor.

Ministerul pentru Situatii de Urgenta a anuntat ca a mobilizat aproximativ 20.000 de persoane, plasate in stare de alerta, si trei avioane sau elicoptere, in vederea inspectarii zonei. Ministerul a indemnat populatia sa nu cedeze panicii.

"Populatia nu a fost evacuata, nivelul de radioactivitate respecta normele. Va cerem insistent sa nu cedati panicii", a anuntat filiala locala a ministerului pe site.

Share articol: