Stelele neutronice - unele dintre cele mai dense obiecte din Univers - pot avea o structură foarte asemănătoare cu cea a ciocolatei, cu un centru lipicios sau tare.

Nu se știe încă din ce fel de configurații de particule sunt alcătuite aceste centre, dar noile lucrări teoretice care au dezvăluit acest rezultat surprinzător ne-ar putea aduce cu un pas mai aproape de înțelegerea acestor stele. Dacă luăm în considerare găurile negre ca fiind obiecte cu concentrații imense (dacă nu infinite) de materie, stelele neutronice câștigă locul al doilea în topul celor mai dense din Univers.

Fizicienii teoreticieni conduși de Luciano Rezzolla de la Universitatea Goethe din Germania au descoperit cum stelele neutronice ar putea fi asemănătoare unor bomboane de ciocolată cu umpluturi diferite.

Echipa a combinat fizica nucleară teoretică și observațiile astrofizice pentru a dezvolta un set de peste un milion de ecuații.Cu ajutorul acestora, echipa a realizat o descriere dependentă de scară a vitezei sunetului în stelele neutronice. Viteza sunetului într-un anumit obiect, fie că este vorba de o stea sau de o planetă, poate dezvălui structura interiorului său.

Atunci când echipa a folosit ecuațiile de stare pentru a studia viteza sunetului în stelele neutronice, structurile lor nu erau uniforme. „Acest rezultat este foarte interesant, deoarece ne oferă o măsură directă a cât de fluid poate fi centrul stelelor neutronice", spune Rezzolla. „Se pare că stelele neutronice se comportă un pic ca pralinele de ciocolată: stelele ușoare seamănă cu acele ciocolate care au o alună în centru înconjurată de ciocolată moale, în timp ce stelele grele pot fi considerate mai degrabă ca acele ciocolate în care un strat dur conține o umplutură moale."

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: