Tehnologia solară convențională absoarbe razele de lumină pentru a produce energie. Oricât de ciudat ar părea, unele materiale sunt capabile să funcționeze în sens invers, producând energie pe măsură ce radiază căldura înapoi către sursa ei, chiar și pe timpul nopții.

O echipă de ingineri din Australia a folosit acest tip de tehnologie care se găsește de obicei în ochelarii de vedere, pentru a genera energie și pe timp de noapte.

Până în prezent, prototipul generează doar o cantitate mică de energie și este probabil puțin probabil să devină o sursă competitivă de energie regenerabilă pe cont propriu - dar, cuplat cu tehnologia fotovoltaică existentă, ar putea valorifica aportul de energie al celulelor solare care se răcesc după o zi lungă și „fierbinte”.

Atunci când atomii oricărui material sunt supuși unei surse puternice de căldură, electronii lor sunt forțați să genereze unde de energie joasă de radiații electromagnetice, sub formă de lumină infraroșie.

Această mișcare a electronilor are potențialul de a declanșa un impuls electric de mică intensitate, având nevoie doar de o diodă. Ceea ce nu a fost în întregime clar până acum este modul în care acest truc special ar putea fi utilizat eficient ca sursă de energie reală.

„În momentul de față, demonstrația realizată folosind dioda termoradiativă a generat un rezultat puțin semnificativ, din punctul de vedere al puterii obținute", a transmis coordonatorul studiului, Ned Ekins-Daukes. „Dar teoria spune că este posibil ca această tehnologie să producă, în cele din urmă, aproximativ 1/10 din puterea unei celule solare."

La acest tip de eficiență, ar putea merita efortul de a combina diode MCT în rețele fotovoltaice obișnuite, astfel încât acestea să continue să alimenteze bateriile mult timp după ce soarele apune.

Ideea de a folosi răcirea planetei ca sursă de energie este una pe care inginerii o au în vedere de ceva vreme. Diferite metode au avut rezultate diferite, toate cu propriile costuri și beneficii.

„În viitor, prin această tehnologie am putea folosi această energie pentru a elimina nevoia de a folosi baterii în anumite dispozitive, de exemplu”, a mai adăugat cercetătorul. 

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: