În 2014, un obiect s-a prăbușit în ocean chiar în largul coastei Papua Noua Guinee. Datele colectate la vremea respectivă au indicat că meteoritul ar putea fi un obiect interstelar, iar dacă acest lucru este adevărat, atunci este doar al treilea obiect de acest fel cunoscut (după 'Oumuamua și Borisov) și primul cunoscut care există pe Pământ.

Lansarea unei expediții subacvatice pentru a-l găsi ar fi o încercare de lungă durată, dar câștigul științific ar putea fi enorm.

Supranumit CNEOS 2014-01-08, obiectul interstelar ar fi măsurat aproximativ o jumătate de metru în lățime, iar originile sale potențial interstelare au fost recunoscute pentru prima dată de către un student numit Amir Siraj și profesorul său Avi Loeb de la Harvard.

Folosind datele din catalog referitoare la traiectoria obiectului, Siraj și Loeb au concluzionat că acesta ar putea proveni de dincolo de sistemul nostru solar datorită vitezei sale heliocentrice neobișnuit de mari. Totuși, există o problemă. Datele folosite pentru a măsura impactul obiectului cu Pământul au provenit de la un satelit spion al Departamentului de Apărare al SUA, conceput pentru a monitoriza activitățile militare de pe Pământ.

Ca atare, valorile exacte ale erorilor de măsurare sunt un secret atent păzit - armata americană se ferește să transforme capacitățile precise ale satelitului lor în informații de interes public.

Dar, în lipsa acestor detalii, o mare parte a comunității științifice rămâne reticentă în a clasifica oficial CNEOS 2014-01-08 ca fiind un obiect interstelar. Prin urmare, lucrarea lui Siraj și Loeb rămâne nepublicată, nefiind încă supusă evaluării de către colegi.

Afirmația lor a fost însă întărită în aprilie 2022, când Joel Mozer, cercetătorul-șef al Comandamentului operațiunilor spațiale al Forțelor Spațiale ale SUA, a revizuit datele clasificate în cauză și „a confirmat că estimarea vitezei raportată la NASA este suficient de precisă pentru a indica o traiectorie interstelară".

În timp ce clasificarea științifică oficială a CNEOS 2014-01-08 pare să rămână deocamdată neclară, declarația Forțelor Spațiale Americane a fost suficientă pentru a-i convinge pe Siraj și Loeb de originea sa interstelară, iar aceștia au trecut acum la propunerea unor posibile modalități de a găsi obiectul și de a-l studia de aproape.

O mare parte din meteorit ar fi ars în timpul coborârii sale în atmosfera terestră, lăsând probabil în urmă doar fragmente care au ajuns să fie împrăștiate pe fundul oceanului.

Cu toate acestea, nu toate speranțele sunt pierdute, deoarece datele de urmărire ale satelitului, combinate cu datele privind vântul și curentul oceanic, pot oferi o zonă de căutare rezonabilă de doar 10 km pătrați.

Și mai important, se așteaptă ca fragmentele să fie magnetice, astfel încât o navă care se deplasează cu un magnet mare ar putea să adune fragmentele minuscule de meteorit de pe fundul oceanului.

Siraj și Loeb își propun să realizeze exact acest lucru și au făcut echipă cu o companie de consultanță în domeniul tehnologiei oceanice pentru a realiza acest lucru.

Într-un interviu acordat publicației Universe Today, Loeb a explicat că o astfel de căutare ne-ar putea oferi „oportunitatea de a pune mâna pe relicvă și de a ne da seama dacă este naturală, dacă este o rocă sau dacă o mică parte din aceste [obiecte interstelare] ar putea fi artificiale".

Chiar dacă este doar o rocă - ceea ce este de departe cea mai probabilă explicație - ne va spune multe despre compoziția materiei stâncoase din afara sistemului nostru solar, iar acest lucru ar fi în sine un element valoros. 

________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: