Particula descoperita are o greutate de 125-126 GeV, adica este de 130 de ori mai grea decat protonul din centrul unui atom

Cercetatorii de la CERN (European Organization for Nuclear Research) au anuntat miercuri ca sunt aproape siguri ca au descoperit bosonul Higgs.

Particula este in centrul atentiei lumii stiintifice de 45 de ani, datorita teoriei lui Peter Higgs ce explica mecanismul prin care bosonul respectiv confera masa celorlalte particule elementare.

Doua echipe au descoperit basonul Higgs in cadrul experimentelor de la Acceleratorul de particule de la Geneva. Ambele au identificat in datele lor ciocnirea unei particule cu o greutate de 125-126 GeV (gigaelectronvolt), de aproximativ 130 de ori mai grea decat protonul din centrul unui atom.

Peter Higgs, fost profesor la Universitatea din Edinburgh, este unul dintre cei sase teoreticieni care prezis existenta particulei inca din 1964.

"Nu m-am asteptat ca acest lucru sa se intample in timpul vietii mele", a declarat Higgs.

Echipa CMS sustine ca a combinat doua seturi de date prin care au atins un nivel de incredere "cinci-sigma" ce corespunde unei probabilitati de 99,99995% ca particula Higgs sa fie descoperita.

Aflarea "particulei lui Dumnezeu" este considerata esentiala in descifrarea Universului.

Fara masa, particulele ar calatori prin Cosmos cu viteza luminii, fara a fi capabile de a se uni pentru a forma atomi, care alcatuiesc tot ceea ce cunoastem din Univers, de la oameni la planete.

Sursa: BBC

Share articol: