Avioanele fara pilot, cu o autonomie de pana la 24 de ore, vor zbura la o altitudine de pana la 18.000 de metri si vor putea survola arii de peste 100 de km patrati. GALERIE FOTO

Avioanele fara pilot vor fi folosite pentru contracararea insurgentilor afgani, piratilor din largul coastelor somaleze, pentru monitorizarea embargourilor, dar si pentru operatiuni umanitare si in caz de dezastre naturale. Dronele vor fi achizitionate de 13 state membre NATO: Romania, Bulgaria, Republica Ceha, Estonia, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Norvegia, Slovacia, Slovenia si Statele Unite ale Americii.

"Achzitia propriu-zisa se ridica la un miliard de euro. Pretul va include cinci drone Global Hawk, produse de compania americana Northrop Grumman, precum si intruirea pilotilor", a declarat pentru agentia de presa Reuters, sub protectia anonimatului, un oficial NATO. "Costurile de exploatare si intretinerea a avioanelor, pentru urmatorii 20 de ani, vor mai adauga inca doua miliarde de euro la costul total" a mai declarat acesta.

Global Hawk, este similar cu Lockheed U-2, celebrul avion de spionaj din anii '50. Drona este un intrument foarte bun pentru strangerea de informatii pentru operatiuni militare din toata lumea. Avionul fara pilot poate zbura la altitudini de pana al 18 mii de metri si are o autonomie de pana la 24 de ore. 

Drona are un radar de inalta rezolutie, ce poate penetra norii si furtunile de nisip. Global Hawk poate realiza imagini de la mare distanta, putand asigura intr-o zi un survol de peste o suta de km patrati. Fortele aeriene pot directiona mult mai precis armele, datorita capacitatilor de supraveghere superioare ale dronei.

Sursa: reuters.com / Foto/Video: northropgrumman.com

Share articol: