Unul dintre cele mai mari dorinte ale omenirii a fost si va ramane in continuare colonizarea unei planete din sistemul nostru solar. Iar acest vis ar putea deveni realitate, daca ne luam dupa cei de la NASA, in maximum 40 de ani.

In urma cu 43 de ani, in fata unui televizor alb-negru, miliarde de oameni de pe toata planeta urmareau cu sufletul la gura cum Neil Armstrong pasea pe Luna si rostea "un pas mic pentru om, un salt urias pentru omenire.", cuvinte care au devenit marete precum reusita astronautilor de la NASA care au ajuns pentru prima data si au mers pe suprafata satelitului natural al Pamantului.

Pentru astronautii care au crescut privind zi de zi imaginile cu Neil Armstrong, sa calce si ei intr-o zi pe o planeta din sistemul nostru solar este un vis pentru care se antreneaza in fiecare clipa. Din nefericire, e un vis care pentru urmatoarele decenii va ramane la acest stadiu.

CAND VOM COLONIZA O PLANETA

La aceasta intrebare au raspuns deja cativa dintre cei responsabili pentru misiunile robotilor trimisi pe Marte de catre NASA, iar cele mai optimiste ganduri se indreapta spre o asteptare de cel putin doua decenii.

Gian Ori de la Universitatea d'Annunzio din Pescara, Italia, spune ca "in viziunea mea optimista, in 2035 vom ajunge pe Marte cu astronauti."

Mai nerabdator este Stocc Maxwell, nimeni altul decat omul care in ultimii ani a condus roverele NASA trimise pe Marte: "In ultimii 20, 30 sau chiar 40 de ani, visul omenirii a fost sa duca oameni pe marte.

Insa spre deosebire de Apolle, aceste misiuni nu au avut parte de sustinere financiare. NASA are inginerii talentati sa reuseasca asta, dar nu exista dorinta politica in SUA. Din punct meu de vedere, daca m-ar pune intr-o racheta, m-as duce."

Geologul John Grant, colaborator NASA, crede ca acest vis ar putea deveni realitate in urmatorii 20 de ani: "Sper ca in doua decenii sa ajungem pe Marte cu astronauti, dar s-ar putea sa dureze mai mult de atat."

TESTELE PENTRU COLONIZAREA UNEI PLANETE AU INCEPUT DEJA


Daca veti ajunge vreodata in desertul din Utah si veti vedea un grup de oameni imbracati in costume similare cu cele ale astronautilor, locuind in case ciudate si folosindu-se de intrumente greoaie, nu va temeti, nu ati gresit drumul, ci ati ajuns in zona Mars Society.

Alaturi de acesti oameni din Mars Society a ajuns si fotograful israelian Nadav Neuhaus care a apucat sa traiasca pentru o scurta perioada in mijlocul unui experiment ce ne-ar putea ajuta sa intelegem mai bine felul in care oamenii se vor descurca daca vreodata vor ajunge sa colonizeze o planeta straina.

Desertul din Utah a fost ales pentru ca seamana extrem de mult cu suprafata planetei Marte, insa exista si un grup detasat in Insula Devon din zona arctica a Canadei, pentru ca si acolo sunt conditii similare cu cele de pe Marte.

Grupul este format din oameni de stiinta, biologi si geologi care au ales sa traiasca exact in conditiile in care astronautii si-ar petrece zilele pe o alta planeta, in conditii ostile.

James Harris, Ryan Kobrick, Kim Binsted, Kathryn Bywaters, Melissa Battler, Matthew Bamsey si Simon Auclair sunt cativa voluntari din grupul care a decis sa se alature proiectului Mars Society.

Nadav Neuhaus a reusit sa surprinda imagini fascinante din societatea "extraterestra" construita in mijlocul desertului si la arctic, probabil primele imagini cu ceea ce viata pe o alta planeta ar putea inseamna pentru omenire.

Vrei sa afli care sunt cele mai noi inventii din tehnologie, cele mai cool domenii ale viitorului si ideile cu care star-uri din stiinta te inspira sa schimbi lumea de maine? Exploreaza www.techschool.ro

 

Share articol: