Mai multi oameni de stiinta spun ca e posibil sa testam daca lumea noastra e reala sau e o simulare pe calculator, ca-n filmul Matrix din 1999.

Cativa oameni de stiinta au descoperit o metoda prin care vor sa afle daca lumea in care traim este reala, sau daca totul este un fel de vis sau o simulare, asa cum se intampla in fimul The Matrix din 1999.

In 2003, profesorul de filosofie de la Universitatea Oxford Nick Bostrom a publicat o lucrare, The Simulation Argument, in care sustine ca "traim, aproape sigur, intr-o simulare pe calculator". Acum, mai multi cercetatori de la Universitatea Cornell incearca sa gaseasca o metoda viabila de testare pentru a vedea daca noi, oamenii, nu suntem cumva un sir de numere intr-un calculator al unei civilizatii mai batrane decat a noastra, potrivit yahoo.com.

Descopera lumea celor mai tari inventii pe www.techschool.ro

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Washington spun ca teoria poate fi testata. O idee similara a venit si de la cercetatorii germani, in noiembrie.

Dar cum putem testa daca lumea noastra e reala sau imaginara? Cercetatorii spun ca putem realiza asta folosind o tehnica botezata latice cromodinamica cuantica. In cuvinte simple, asta inseamna ca oamenii de stiinta vor sa se foloseasca de simularile pe calculator si vor sa construiasca propriile lor modele.

Ideea potrivit careia am trai intr-o simulare pe calculator nu este noua. In 1977, celebrul scriitor SF Philip K. Dick era convins ca asa stau lucrurile:

Mergand mai departe cu ideea, profesorul Martin Savage spune ca acelasi principiu folosit in crearea acestor simulari poate fi aplicat la o scara mai larga, pentru a vedea ce s-a intampla cu universul in care traim noi.

"Asta-i prima semnatura testabile a unei astfel de idei", a declarat el. "Daca faci simularea suficient de mare, poate lua nastere un univers asemanator cu al nostru".

Metoda de testare e insa mult mai complexa decat pare si are la baza teorii recente din fizica. Daca felul in care arata energia in simularile cercetatorilor se potriveste cu universul in toata marimea sa, atunci sunt sanse mari sa traim in interiorul unei simulari.

Una dintre studentele lui Savage a mers chiar mai departe si s-a intrebam cum putem comunica cu civilizatia care ne-a creat. Zohreh Davoudi spune ca cel care a facut simularea universului nostru ar fi putut face si alte simulari. "Intrebarea care se pune: Putem comunica cu alte universuri daca si acestea folosesc aceeasi platforma?", s-a intrebat cercetatoarea.

Si la NASA exista oameni care cred ca traim intr-o simulare si ca realitatea nu este ceea ce ni se pare noua ca ar fi. Fizicianul Thomas Campbell este unul dintre acestia:

Descopera lumea celor mai tari inventii pe www.techschool.ro

Share articol: