Când vine vorba de diete, studiile arată că rezultatul pe termen lung nu este neapărat cel pe care ni-l dorim. 

Concret, în timp, cei mai mulți oameni vor pune la loc o parte – dacă nu chiar toate – kilogramele pe care le dau jos. Deși există multe motive pentru care se poate întâmpla acest lucru, unele cercetări populare arată că cel mai important este acela că o stare permanentă de dietă distruge metabolismul. Și deși e adevărat că o cură de slăbire încetinește metabolismul, aceasta îl poate și stimula în multe moduri pozitive.

Atunci când vorbim despre metabolism ne referim, de obicei, la rata metabolică – adică numărul de calorii pe care le consumă corupul în stare de repaus. Pentru a pierde în greutate printr-o dietă, e nevoie să consumăm mai puține calorii decât ardem. Acest lucru determină organismul să-și facă „stocuri” de energie – precum grăsimile – pentru a continua să funcționeze. Ca rezultat, și rata metabolică se va modifica.

Pierderea țesutului muscular în timpul unei diete încetinește rata metabolică în stare de repaus, ceea ce înseamnă că organismul va avea nevoie de și mai puține calorii decât anterior. Însă și corpul încetinește deliberat metabolismul pentru a păstra rezervele de energie și pentru a minimiza pierderea în greutate.

Atunci când corpul simte că sunt realizate depozite de grăsimi, acesta declanșează un proces adaptiv de termogeneză care reduce și mai mult rata metabolică și ar putea stopa chiar pierderea în greutate. Acest proces poate începe la trei zile de la debutul unei diete și se pare că ar persista mult timp după încheierea ei, favorizând recâștigarea kilogramelor pierdute.

Este de menționat că există mulți factori care pot afecta rata metabolică, așa că schimbările care urmează după o dietă variază de la o persoană la alta. De exemplu, un studiu referitor la dieta de tip „fasting” a arătat că, într-adevăr, rata metabolică a scăzut, însă cei care au înregistrat cea mai drastică scădere au fost cei care aveau deja o rată metabolică mai mare.

Totuși, o scădere a ratei metabolice este doar una dintre schimbările care vin la pachet cu scăderea în greutate. Atunci când slăbim, vedem în primul rând că pierdem din grăsimea corporală, iar ceea ce se întâmplă este că, de fapt, celulele adipoase își micșorează dimensiunea, nu dispar. Atunci când începe acest proces, ele pot stoca glucoza și grăsimea mai eficient pentru a ajuta la recăpătarea energiei pierdute. Corpul „construiește” și mai multe celule adipoase pentru ca data viitoare să poată stoca mai multă grăsime și pentru a gestiona optim „criza” de calorii atunci când va apărea.

Și, deși sună contradictoriu, aceste schimbări rezultă, de fapt, într-un metabolism mai eficient și, în final, mai sănătos. De exemplu, celulele adipoase mai mici sunt mai bune pentru sănătate, deoarece nu stimulează excesiv retenția zahărului și grăsimilor în sânge și, deci, nici nu sporesc riscul de a dezvolta diabet sau boli cardiovasculare.

Așadar, curele de slăbire nu dereglează metabolismul, teoretic, ci mai degrabă îl învață cum să funcționeze mai bine. Însă fără grija necesară această îmbunătățire metabolică poate duce la recâștigarea greutății și chiar la mai multe kilograme decât cele inițiale. 

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: