Testele IQ sunt populare pentru că oferă o perspectivă a perspicacității oamenilor și le permit să se compare cu cei din jurul lor și să își dea seama cât sunt de „agili la minte”. 

Testul de Reflecție Cognitivă („Cognitive Reflection Test” – CRT) este supranumit cel mai scurt test IQ din lume, deoarece conține doar trei întrebări. Acesta pune la încercare abilitatea de a identifica faptul că o problemă este, de fapt, mai dificilă decât pare inițial. Cu cât îți dai seama mai repede, cu atât ești mai inteligent.
Mai jos, cele trei întrebări:

1. O minge de baseball și o bâtă costă, în total, 1.10 lire. Bâta costă cu o liră mai mult decât mingea. Cât costă mingea?
2. Dacă cinci mașinării realizează în cinci minute cinci obiecte, în cât timp vor face 100 de mașinării 100 de obiecte?
3. Într-un lac există un grup de nuferi. În fiecare zi, acesta își dublează dimensiunea. Dacă durează 48 de ore pentru ca nuferii să acopere întregul lac, cât va dura până când vor acoperi jumătate din suprafața lacului?

Cele mai comune răspunsuri ale oamenilor sunt:
1. 10 pence
2. 100 de minute
3. 24 de zile

Acestea sunt, însă, greșite. Răspunsurile corecte sunt următoarele:
1. Mingea costă, de fapt, 5 pence (pentru că bâta costă cu o liră mai mult, iar în total costă 1.10 lire.
2. Mașinăriile vor realiza 100 de obiecte în cinci minute (cinci mașinării realizează cinci obiecte în cinci minute. Asta înseamnă că o mașinărie poate face un obiect tot în cinci minute. Așadar, dacă avem 100, ele pot realiza 100 de obiecte în cinci minute).
3. Va dura 47 de zile până când nuferii vor acoperi jumătate din lac.

 

Share articol: