Uneori, știința ne pune față în față cu dileme existențiale, precum originea universului sau a speciei umane. Alteori, situații și întrebări aparent banale ne fac să ne dăm seama de adevărata valoare a tehnologiei. 

Un exemplu cât se poate de comun este banalul capac al pixurilor, care este prevăzut cu o gaură în partea superioară. Probabil că nu v-ați gândit niciodată prea mult la sensul pe care îl are aceasta în ansamblul instrumentului de scris ori poate că ați pus totul pe seama design-ului acestuia. Poate că unii dintre voi v-ați gândit și la partea practică, la felul în care gaura din capac ajută la echilibrarea presiunii pentru ca cerneala să nu se usuce. Dar aceasta mai are o altă utilitate pe cât de simplă, pe atât de ingenioasă: reducerea mortalității în cazul accidentelor cauzate de ingerarea capacelor.

Foarte mulți oameni rod capacele pixurilor, iar asta poate duce la înghițirea lor, putând rămâne blocate în trahee și producând consecințe fatale. Astfel, prin adăugarea unei găuri mai mari în partea de sus a capacelor, compania BIC (cea care produce modelele cu un asemenea design) s-a gândit la creșterea fluxului de aer într-un astfel de caz, oamenii putând să respire ceva mai bine.

„Motivul pentru care unele dintre pixurile BIC au o gaură în capac este acela de a preveni obstrucționarea totală a fluxului de aer în cazul în care capacul este înghițit accidental. Este o condiție conformă cu standardele internaționale de securitate, cu excepția acelor produse al căror capac este considerat mult prea mare pentru a fi ingerat”, se arată pe site-ul companiei. Din acest motiv, și alți producători au adoptat un design similar. 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: