Cercetătorii care lucrează la o rezervație naturală din Pennsylvania au observat o pasăre cu aspect foarte ciudat: penele de pe jumătate din corp au colorit specific masculilor, iar penele de pe cealaltă jumătate sunt specifice femelelor.

În imagine este un botgros cu piept roz, o pasăre cântătoare foarte colorată. Această specie manifestă în mod normal dimorfism sexual, adică masculii și femelele au pene colorate diferit.

Astfel, masculii au pe spatele aripilor pene negre, iar pe partea interioară a aripilor și pe piept pene roz, în timp ce femelele au spatele aripilor maronii și partea interioară galbenă.

Exemplarul din imagine, descoperit în rezervația Powdermill, lângă Pittsburgh, prezintă ambele caracteristici - masculine și feminine.

Pasărea suferă de ginandromorfism bilateral, adică este și mascul și femelă: are un ovar și un testicul.

Anomalia apare atunci când doi spermatozoizi diferiți fertilizează un ovul care are două nuclee în loc de unul singur, așa cum este normal.

Astfel, rezultă un exemplar care are câte un cromozom de la ambele sexe și de aceea jumătate din corp va fi mascul și jumătate va fi femelă.

Fenomenul este foarte rar întâlnit, însă nu afectează sănătatea exemplarului. Această pasăre s-ar putea reproduce ca o femelă, pentru că are un ovar funcțional, spun specialiștii.

Însă, dacă va cânta ca un mascul, atunci e posibil să fie atacată de alți masculi.

Ginandromorfismul bilateral a fost observat la crabi, homari, șerpi, fluturi, albine și păsări.


Urmărește emisiunile tale preferate pe ProTv Plus:

Share articol: