Oamenii folosesc telefoanele mobile pentru orice – de la social media la citirea știrilor sau găsirea rețetelor preferate pe Internet. Acest obicei poate determina, însă, malformații fizice care nu mai pot fi ignorate. 

Deși social media poate părea o modalitate inofensivă de a ne petrece timpul liber, experții avertizează asupra unui efect secundar cel puțin ciudat pe care îl resimt deja cei care folosesc smartphone-ul în mod excesiv.

În ultima vreme, mulți utilizatori de pe Internet s-au plans de apariția așa numitului „deget de smartphone”, adică de faptul că degetul mic de la mâna cu care folosesc cel mai des mobilul a dezvoltat o adâncitură, din cauza poziției în care este ținut smartphone-ul.

Cei mai mulți oameni au tendința de a-și ține smartphone-ul cu degetul mare peste ecran și cu partea de jos a dispozitivului pe degetul mic.

Iar experții în sănătate susțin că, într-adevăr, există motive pentru a crede că utilizarea excesivă a mobilului poate să aibă un impact asupra funcțiilor musculare și poate să ne afecteze încheieturile. Deocamdată nu există dovezi clinice care să confirme că o astfel de deformare poate apărea din cauza smartphone-ului, dar e clar că repetarea unui obicei care implică mușchii și articulațiile poate avea un astfel de efect, în timp.

Alte studii au arătat și că folosirea excesivă a smartphone-ului poate cauza dureri la nivelul degetului mare și chiar poate duce la scăderea preciziei funcțiilor mâinii. În plus, și musculatura gâtului are de suferit din cauza înclinației constante cu scopul de a citi mesaje, un alt efect advers fizic al excesului folosirii telefonului. 

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: