Spot a apărut în mai multe exerciții militare, alături de studenți. 

Robotul construit de Boston Dynamics nu mai are nevoie de nicio prezentare. Acum, armata franceză se pare că a început să-l integreze în exercițiile sale militare, alături de studenții aflați în pregătire. Până acum, ar fi fost folosit pentru patrulare, în timpul unui exercițiu de antrenament de două zile, dar această integrare a stârnit deja întrebări referitoare la modul și scopul în care vor fi folosite în viitor mașinăriile realizate de companie.

Fotografii ale exercițiilor au fost distribuite pe Twitter, iar descrierile lor fac referire la faptul că studenții încep să se familiarizeze cu „provocările viitorului”, care includ chiar și „robotizarea câmpului de luptă”.

Un raport publicat de ziarul francez Ouest-France oferă mai multe detalii și arată că Spot a fost unul dintre mai multe modele de roboți testate de studenții din scoala militară din Hexagon, cu scopul de a evalua utilitatea lor în astfel de scenarii.

Vice-președintele pentru business development al Boston Dynamics, Michael Perry, a declarat pentru The Verge că robotul a fost furnizat de un distribuitor european – Shark Robotics -, iar firma americană nu a fost notificată direct despre această utilizare particulară.

În timpul testului care a durat două zile, soldații au trecut printr-o serie de scenarii, inclusiv simularea unei acțiuni ofensive, a unei operațiuni defensive – atât în timpul zilei, cât și în timpul nopții – dar și un test în scenariu urban. Fiecare dintre ele a fost dus la bun sfârșit o dată doar de o echipă umană, apoi împreună cu un robot, pentru a compara eficiența în cele două cazuri.

Sursele citate în articolul publicației franceze arată că roboții au încetinit operațiunile, dar au sporit securitatea trupelor. Nu este clar încă ce rol a jucat Spot, dar jurnaliștii sugerează că fost utilizat pentru patrulare și monitorizare. Robotul este echipat cu o cameră video și poate fi controlat de la distanță, fiind până acum testat în medii distincte, de la fabrici la zone miniere.

Termenii și condițiile de utilizare în cazul lui Spot interzic folosirea sa pentru „a răni sau a intimida o persoană sau un animal, pentru a juca rol de armă”. Se pare, totuși, că folosirea lui în armată, chiar și ca test, a ridicat multe semne de întrebare.

Sursa foto: The Verge/Saint-Cyr Coëtquidan
__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: